pátek 1. listopadu 2013

Grafik na volné noze/freelancer a práce pro zahraniční klienty 1. část

Máte pocit, že v Čechách nemůžete narazit na ty správné zakázky? Nebo zákazníky? Hledáte nové výzvy a způsoby komunikace, nebo si myslíte, že váš grafický styl a ilustrace ocení spíše v zahraničí? Či se chcete profilovat v určitém odvětví grafiky/ilustrace?
Zkuste své štěstí na zahraničních webech práce pro freelancery.

Jak to funguje?
Zaregistrujete se, vyplníte informace, nahrajete něco do portfolia, dáte odkaz na své webovky, napíšete co vše umíte a pak už je vybíráte z kategorií.
Je to aktivní práce, komunikace se zákazníkem, není to jako práce pro fotobanky, kam nahrajete obrázek a čekáte na pasivní příjmy.

Buď prohledáváte výběrová řízení. Zákazník vypíše výběrové řízení na projekt a vybere si na základě portfolia, ceny a komunikace. Někteří zákazníci si vybírají konkrétní grafiky, rovnou jim posílají zadání projektů či přizvání ke spolupráci. Nebo máte zadání projektu a tam rovnou nahráváte svá zpracování (jedná se o soutěžní systém pavouka, např. 99design.com-český ekvivalent je najdigrafika.cz).

1) Outsourcing
Měli by jste počítat s tím, že převážná většina lidí/agentur tam outsourcuje svou vlastní práci a tak si často práce nebutete moci dát do portfolia.
Je velká konkurence z řad Indů, Pákistánců, kteří toho hodně umí (a jsou dobří) a zároveň jsou levní. Navíc umí skvěle anglicky a dobře ukecávat zákazníka.

2) Angličtina
Je třeba umět celkem slušně mluvit anglicky a mít i přehled o typografických pravidlech jiných jazyků.

3) Peníze
Zakázky mohou být lépe placené, ale i stejně placené jako tady v Čechách. Za ilustrace dostanete víc.

Nezapomeňte, že tyto příjmy ze zahraničí musíte danit!

Používám tyto weby

V dalším dílu bych vám chtěla předvést, jako to chodí na elance.com, kde mám nejvíce zkušeností, a už i nějakou tu zakázku odpracovanou. Takže pokud přemýšlíte, kam se regnout nejdříve, zkuste elance.com.
Také bych časem chtěla dělat i reporty (grafy, shrnutí) jak to na volné noze jde a kolik procent příjmu pochází například ze zahraničí a zda taková práce vůbec má smysl, co to přináší.

Žádné komentáře:

Okomentovat