pondělí 3. února 2014

Život na volné noze: Temná strana


Přemýšlíte, že byste byli volnonožci? Výše ukazuji příklad vystavení/zaplacení faktur, nebo-li mého platu.
Je to totiž temná stránka práce na volné noze ;-)

Nejde ani tak o výši příjmů, jako o termín, kdy se ke svým penězům dostanete. Samozřejmě nechci nikoho strašit a házet klienty do jednoho pytle, třeba vám se to dít nemusí.
Nedávno na toto téma vyšel článek.

Je to takový velký nešvar, zákon o padajícím...ehm... (není jiné podobné přirovnání?).
Děláte pro klienta, který své služby/produkty prodává někomu jinému. A když nezaplatí jeden, nemůže zaplatit další a tak dále.
Nakonec musí platit grafik na volné noze, protože jíst se musí a když nezaplatíte včas školné, tak vám nevezmou dítě do školky/jeslí a vy nemůžete pracovat.

Někteří grafici to řeší zálohami, které tvrdohlavě vyžadují od klientů předem, ale často je objem práce úplně jiný, je těžké stanovit zálohy. Navíc nejde o to, že by klient nechtěl zaplatit, spíše mu sedí na penězích zase někdo další.

Nakonec se tedy, alespoň pro mě, ukazuje jako největší stresový nápor práce na volné noze, nikoliv má vlastní nedůslednost, ale nedůslednost klientů.
Jedno z ideálních řešení, je mít na účtě železnou zálohu ve výši dvou měsíčních platů, ale kdo z nás to má?  Zvlášť když je téměř nemožné dělat zásoby z peněz které nepřišly.

Jinak je ta práce úžasná, ale kdo nemá rád nejistoty, těžko by tohle mohl snášet ;-)


2 komentáře:

  1. Dalším řešením je mít nějaký další, klidně nižší, ale stabilní příjem :) Ať už se jedná třeba o výdělky z pronajímání nemovitosti a nebo - pro grafiky asi mnohem snáze dosažitelné výdělky z fotobank - jakmile v nich totiž překlenete nějaké úvodní období a vybudujete solidní portfolio, tak jsou ty výdělky hodně stabilní. Více viz http://fotobanky.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je určitě pravda, chce to trpělivost. S neplacením je často problém, možná je dobré zkusit začít přes nějaké portály pro freelancery. U zahraničních může být komplikace jazyk, ale jsou i české, jako http://www.Freelance-Market.cz.

      Vymazat